Constantin Brancoveanu comemorat în Şcheii Braşovului

Constantin Brancoveanu comemorat în Şcheii Braşovului

Împlinirea celor 300 ani de la martirajul marelui voievod Constantin Brâncoveanu a fost marcată în Şcheii Braşovului prin mai multe manifestări culturale şi religioase. Momentul culminant al manifestărilor a avut loc luni, 26 mai, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi mai multe personalităţi au inaugurat o inedită expoziţie documentară, informează “Ziarul Lumina”.

Manifestările au debutat în 23 mai, prin concursul şcolar organizat de colectivul Muzeului „Prima Şcoală Românească“, desfăşurat în parteneriat cu Protopopiatul Braşov şi Inspectoratul Judeţean Braşov, având ca generic „Sfântul Constantin Brâncoveanu şi Braşovul“. Cele 60 echipaje selectate din toate şcolile braşovene au dovedit un deosebit interes pentru acest eveniment. Faza finală a concursului a avut loc în cadrul complexului muzeal din Şcheii Braşovului, în sala de expoziţie dedicată marelui voievod. Ca recompensă, elevii au primit diplome de participare şi premii în bani şi cărţi, în valoare de 10.000 lei, precum şi o excursie de documentare la Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, ctitoria brâncovenească.

Manifestările au continuat luni, 26 mai, la Biserica voievodală „Sfântul Nicolae“ din Şcheii Braşovului, unde IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat un „Te Deum“, împreună cu un sobor de preoţi, cu participarea preoţilor din protopopiatele Braşov, Săcele şi Bran-Zărneşti, a oaspeţilor invitaţi la manifestare, a autorităţilor locale şi a vicepreşedintelui Academiei Române, dr. Alexandru Surdu, care a transmis mesajul preşedintelui Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, şi prof. dr. Ion Lăcătuşu din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

În alocuţiunea sa, IPS Mitropolit Laurenţiu a precizat că evenimentul de la Braşov se înscrie ca a doua manifestare de acest fel, după cea de săptămâna trecută, de la Patriarhia Română, când a avut loc şi impresionanta procesiune cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu, precum şi simpozionul susţinut de marile personalităţi ale ţării. Ierarhul i-a felicitat pe organizatorii festivităţilor de la Braşov şi a oferit în dar mai multe cărţi pentru Academia Română.

Citeste mai mult: BASILICA