Iasi: Vernisajul expoziției și lansarea volumului omagial „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”

Arhivele Naționale ale României Serviciul Judeţean Iaşi în calitate de partener al Asociației de Tineret DAR Development Association , oraș Titu, jud.Dâmbovița organizează cu sprijinul Asociației “Centrul de Promovare Turistica” Iași, Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi și Centrul Cultural misionar Doxologia Iași în perioada 11-14 octombrie 2014, expoziția „Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”, în Turnul Golia-et.1, strada Cuza Vodă nr. 51 (Zona Tg.Cucu).

Sâmbătă, 11 Octombrie 2014, orele 11:30, va avea loc vernisajul expoziției și lansarea volumului omagial Constantin Brâncoveanu 300 – Documente de Arhivă”.
În cadrul expoziției sunt expuse reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714, aflate în depozitele Arhivei Naționale Istorice Centrale din București.
Expoziția își propune să convingă publicul interesat de valoarea inestimabilă a miniaturilor din documentele brâncovenești, care reprezintă o culme a stilului de ornamentare a actelor de cancelarie, răspunzând cerințelor boierimii și domniei care își etalau astfel statutul și bogăția.

Volumul și expoziția au fost realizate în cadrul unui proiect al Asociației de tineret cu scop educativ si cultural, DAR Development Association finanțat de Ministerul Culturii prin Administrația Fondului Cultural Național, proiect ce se desfășoară în perioada mai -noiembrie 2014.
Expoziția a fost lansată în 16 august 2014, la Palatul Brîncovenesc de la Potlogi, jud.Dâmbovița.
Primăria Comunei Potlogi este partener în proiect, alături de alte instituții și organizații neguvernamentale care sprijină promovarea acestuia în țară și străinătate.

În perioada următoare expoziția itinerantă va ajunge la Iași, Târgoviște, Satu Mare și în sediile Institutului Cultural Român din București, Viena și Istanbul.

Am considerat Iașul legat prin antiteză de istoria brâncovenilor, considerăm proiectul nostru un demers egal de cinstire al eruditului Cantemir, două personaje istorice emblematice așezate la răscrucea istoriei.