Pelerinaj la moaştele Sfântului Voievod Constantin Brancoveanu la Potlogi

Pelerinaj la moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brancoveanu şi resfinţirea bisericii de la Potlogi

Luni, 9 iunie 2014, în prezenţa și sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, în ziua prăznuirii Preasfintei Treimi, s-au desfăşurat, la Potlogi, ceremoniile liturgice legate de începutul pelerinajului național cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brancoveanu,ocazie cu care a fost resfinţită şi biserica Parohiei Potlogi, recent restaurată, ctitorie a Sfântului Voievod Martir, la care au participat peste 7.000 de credincioși veniți din sudul Eparhiei noastre, din eparhiile învecinate și din ţară, precum și autorități naționale și locale, ori personalități ale vieții culturale naționale. Evenimentul a debutat, dis–de-dimineaţă, cu venirea Înaltpreasfinției Sale și a miilor de credincioși, dar și cu oficierea slujbei utreniei, după care a fost săvârşită slujba de resfințire a bisericii, de către Înaltul Ierarh, alături de un mare sobor de preoți și diaconi, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Sfintele moaște au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în procesiune solemnă, de la Biserica “Sfântul Gheorghe-Nou” din Bucureşti, de către o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, care a transmis mesajul patriarhal.

După aceea, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, moment în care a început și închinarea pelerinilor la sfintele moaște.

În cuvântul său de învăţătură, după ce a vorbit despre semnificația duhovnicească a sărbătorii Preasfintei Treimi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon a evidențiat faptul că Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu este cel care a rămas în istoria neamului nostru drept un mare şi pilduitor voievod creştin, iubitor de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească, protector al Bisericii noastre străbune, și unul din cei mai importanţi ctitori de locaşuri sfinte de la noi din ţară. Între sfinţii neamului românesc, Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu străluceşte ca un exemplu deplin de fidelitate şi ataşament faţă de Ortodoxia românească, un autentic model de om politic creştin, care a ştiut, fără şovăială, să mărturisească, cu viaţa sa, adevărul credinţei creştine şi iubirea de neam şi ţară. De aceea, el este un simbol al mărturisirii jertfelnice a credinţei, un reper mereu valabil de curaj şi de afirmare a demnităţii noastre creştine şi româneşti, un semn că oricât de mari ar fi vitregiile vremurilor, tăria credinţei, demnitatea şi curajul biruiesc întotdeauna forţele întunericului.

Cu acest prilej, pentru a cinsti exemplul spiritual şi cultural pe care Sf. Voievod Martir ni-l oferă peste timp, Înaltpreasfinția Sa a lansat, în mod oficial, două volume, pe care Arhiepiscopia Târgoviştei le-a tipărit pentru acest eveniment, și anume o broşură misionară, intitulată anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, şi a o carte de rugăciuni, care să însoţească şi să inspire rugăciunea și aprofundarea duhovnicească a pelerinilor, asa cum transmite agentia de stiri BASILICA.

În acest generos context Asociația DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION a avut șansa să prezinte proiectul: Volumul omagial “Constantin Brâncoveanu 300- Documente de arhivă” finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Parteneriatul dintre Asociația DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION și Primăria Potlogi a fost semnat in anul 2013 pentru desfăsurarea de activităti in cadrul proiectului anul Brâncoveanu –Potlogi 300.

Proiectul derulat în perioada mai-noiembrie 2014 în parteneriat cu Arhivele Nationale ale Romaniei Asociatia EUROPAS, Primaria Comunei Potlogi, , Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, Biblioteca Judeteana Dambovita Ion Heliade Rădulescu, Asociatia pentru Sprijin si Dezvoltare Comunitara Tara Oasului din Negresti Oas judetul Satu Mare, implică realizarea Volumului Omagial Constantin Brâncoveanu 300- Documente de arhivă, care va aduce la lumină întru-un format grafic deosebit o colecție de documente de cancelarie brâncovenească, elemente de sigiliografie precum și documente legate de moștenirea brâncoveneasca, toate aflate în păstrare la Arhivele Naționale Centrale din București.

Citeste mai mult: BASILICA