Racla cu Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Racla cu Moaştele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse, sâmbăta aceasta, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău de o delegaţie condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Racla a fost întâmpinată de clerul şi credincioşii buzoieni cu onoruri militare, după ce, în cursul dimineţii, au primit şi icoana Maicii Domnului Hodighitria de la Mănăstirea Dălhăuţi.

În continuare, Patriarhul României şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de ceilalţi ierarhi invitaţi, au oficiat slujba doxologiei.

În cuvântul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat modelul Sfinţilor Brâncoveni de iubire jertfelnică şi statornică faţă de Biserică şi de poporul român.

„Între martirii din timpul stăpânirii otomane avem şi oameni simpli cum este Sfântul Ioan Valahul, un tânăr care nu a voit să se lepede de credinţa creştin-ortodoxă, dar iată şi un martir voievod împreună cu cei patru fii ai săi şi anume, Sfântul Constantin Brâncoveanu decapitat la Constantinopol cu 300 de ani în urmă tocmai în ziua naşterii sale, 15 august, care era şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a Fecioarei Maria. Deci, Sfântul Constantin Domnul cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache sunt jertfă a mărturisirii credinţei şi demnităţii neamului românesc. De la Sfinţii Brâncoveni nu învăţăm doar evlavia, ci şi demnitatea de a nu trăda propriul popor, de a nu trăda valorile credinţei, de a nu trăda interesul naţiunii. Sfântul Constantin Brâncoveanu este în primul rând un mare domnitor român. În 25 de ani a dezvoltat ţara încât a fost foarte respectată şi el a devenit un om foarte influent dintr-o poziţie geografică foarte dificilă între trei imperii antagoniste şi a trebuit să facă cu multă înţelepciune mişcări foarte bine cugetate ca să nu pună ţara în pericol“, a spus Preafericirea Sa.

Citeste mai mult: BASILICA