Sfinţii Martiri Brâncoveni, comemoraţi la Oradea

Sfinţii Martiri Brâncoveni, comemoraţi la Oradea

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, vineri, 19 septembrie, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea, a avut loc o reprezentaţie scenică a martiriului Sfinţilor Martiri Brâncoveni. Piesa de teatru a fost prezentată de un grup de elevi şi studenţi din Marghita, judeţul Bihor, coordonaţi de pr. Constantin Petru Filip de la Biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Marghita.

Manifestarea artistică a tinerilor talentaţi din Marghita se înscrie în contextul comemorării în acest an, 2014, în întreaga Patriarhie Română, a trei secole de la tragicul martiriu al membrilor familiei binecredinciosului domnitor al Ţării Româneşti, Constantin Vodă Basarab Brâncoveanu, martiriu petrecut în Fanar, pe malurile Bosforului, în străvechea cetate a Constantinopolului, căzută în stăpânirea semilunei turceşti, musulmane, stăpânire care ameninţa şi independenţa Ţării Româneşti.

Calitatea de gazdă a Liceului Ortodox, pentru acest eveniment, se datorează bunei colaborări care există între Biserică şi Şcoală, respectiv între Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea şi Parohia Ortodoxă Română Marghita I, în ceea ce priveşte activitatea misionară a tinerilor înzestraţi şi dăruiţi de Dumnezeu cu mulţi şi feluriţi talanţi, mai ales că între tinerii actori se numără câţiva elevi şi absolvenţi ai Liceului Ortodox, care sunt, în acelaşi timp, enoriaşi ai Parohiei Marghita I.

Tinerii marghiteni au reuşit să impresioneze spectatorii, interpretând cu talent şi dăruire fiecare personaj care a luat parte sau care a asistat la jertfa martirică a neamului brâncovenesc, pentru mărturisirea credinţei creştine dreptmăritoare şi pentru apărarea Ţării Româneşti.

„Ofranda curată a inimilor voastre“

Prezent la eveniment, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a felicitat pe tinerii actori şi pe părintele Constantin Petru Filip, care a scris piesa şi i-a coordonat, reuşind să pună în lumină aptitudinile fiecăruia.

„Vă felicităm pe toţi, în frunte cu părintele Constantin Petru Filip! Aţi fost foarte bine aleşi de părintele Constantin, care poartă şi numele voievodului martir, iar voi toţi aţi ştiut să intraţi în pielea personajelor şi să interpretaţi foarte expresiv rolurile. Antropologic vorbind, aveţi chiar chipurile personajelor pe care le-aţi interpretat. Pe lângă ceea ce aţi făcut, trebuie să spunem şi că Dumnezeu v-a dăruit cu multe daruri. E o pasiune frumoasă şi cred că pentru voi este şi un bun început. Dacă veţi continua să vă cultivaţi darurile pe care Dumnezeu vi le-a dat, veţi ajunge departe“, a spus PS Sofronie.

Citeste mai mult: ZIARUL LUMINA