ŢARA ROMÂNEASCĂ înainte de Brâncoveanu: domina şi vremurile lui Iancu de Hunedoara şi Vlad Ţepeş

ŢARA ROMÂNEASCĂ înainte de Brâncoveanu Iancu de Huneadoara şi Vlad Ţepeş

Perioadă de frământări din Țara Românească a coincis cu o perioadă similară în principalul său aliat antiotoman, Ungaria.

În cadrul luptelor dinastice pentru tronul de la Buda, stabilitatea regatului maghiar a fost asigurată însă de un nobil ardelean de origine română, Ioan de Hunedoara, devenit ban al Severinului voievod al Transilvaniei și comite al secuilor (primul care a cumulat cele două funcții).

El a intervenit în luptele dinastice din Țara Românească, susținându-i pe Drăculești și consolidând domnia lui Vlad al II-lea Dracul (al cărui fiu, Mircea al II-lea, a și participat alături de Ioan la bătălia de la Varna); tot Ioan de Hunedoara l-a înscăunat în Moldova pe Bogdan al II-lea, înconjurând astfel Regatul Ungariei, al cărui regent devenise, cu voievozi aliați. Apărarea Belgradului i-a adus lui Ioan de Hunedoara faima europeană, dar a și consolidat cetatea-cheie a apărării frontierei sudice a Ungariei.

Efectele s-au văzut după moartea lui Ioan: urmașii lui Bogdan și Vlad Dracul (Ștefan cel Mare, respectiv Vlad Țepeș) au continuat hotărât lupta antiotomană, susținuți fiind de fiul lui Ioan, Matia Corvinul, devenit rege al Ungariei și care a consolidat regatul ridicând o armată foarte puternică. În Țara Românească, Vlad Țepeș s-a ridicat împotriva otomanilor în 1459, a declanșat chiar raiduri la dreapta Dunării și a realizat ceea ce nu reușiseră cruciații cu 65 de ani în urmă — să ocupe Nicopolul. Expediția otomană de supunere a lui Vlad s-a soldat în 1462 cu un eșec răsunător, însuși sultanul fiind la un pas de a fi ucis în atacul de noapte desfășurat în tabăra otomană aproape de capitala Târgoviște.

Vlad Țepeș a fost o figură deosebit de controversată la vremea sa. Domn autoritar și sângeros, apela adesea la pedepse crunte, fiind cunoscut în special pentru aplicarea pedepsei cu moartea prin trasul în țeapă, o metodă de execuție de o cruzime deosebită chiar și după standardele vremii. Văzându-și privilegiile și puterea afectate, boierimea nu i-a fost fidelă, uneltind atât împreună cu otomanii, cât și cu puterile occidentale pentru a-l înlătura de pe tron. El a fost în cele din urmă detronat și înlocuit cu fratele său Radu cel Frumos, crescut la Constantinopolul căzut acum în mâinile otomanilor și devenit capitală a Imperiului.

Radu cel Frumos și urmașii săi au fost folosiți de Poartă împotriva lui Ștefan cel Mare.

ANUL BRANCOVEANU

anulbrancoveanu.ro

ŢARA ROMÂNEASCĂ înainte de Brâncoveanu: Iancu de Hunedoara şi Vlad Ţepeş